tiistai 30. huhtikuuta 2013

18. Ulkohommia

Tämä pitäisi kuskata paikkoihin, joissa sitä tarvitaan.
Iloinen ratsastelija.
Kyllä on kuulkaa kiirettä pitänyt! Tai no, ei kai varsinaisesti kiirettä, mutta kaikenlaista puuhaa on ollut niin paljon, että koneenkin avasin nyt vasta sitten viime viikon :)

Tekee luonto kevättä ja se tietää meillä ahkeraa ulkohommien tekoa... Siis ainakin pitäisi olla ahkera. Aina ei kuitenkaan jaksa tai pysty olemaan niin ahkera kun haluaisi, mutta näillä mennään ;)






Tämä uusi kuusiaita kuuluu onneksi Isännän hoidokkeihin.
Liiterikin näkyy takana :)
Isäntä timpurin apumiehenä.




Viikonlopun aikaan pihaan nousi liiteri/varastorakennus. Sinne pitäisi halkoa ja kärrätä polttopuita tulevaa talvea varten. Polttopuutarviketta on kertynyt tästä omasta pihasta aikalailla! Niitä ilolla halotaan ja pilkotaan. Talvella sitten nautitaan omin kätösin tehtyjen puiden tuomasta lämmöstä. Samalla toivotaan ja uskotaan, että sähkölaskussakin nähdään osa hyödyistä =) Tämä ajatus tsemppaa niinä hetkinä kun puita liiteriin kuskatessa ei meinaa oikeen puu liikkua ;D


Siellä puut odottavat, että liiteri valmistuu ja pääsevät sinne sisään.



Meillä on "pihatien" ja talon välissä sellainen penger. Mietittiin, että mitä siihen laitetaan. Jarmo ehdotteli nurmikkoa ja minä (erittäin alkeellisena viherpeukalona) kivipuutarhaa. Olisi ainakin helppohoitoinen ja voisi pärjätä meilläkin monivuotisena;) Siinä sitä ideaa kehiteltiin ja jotain erittäin helppoa ja nopeaa tehdä keksittiinkin. Kangas alle, reunuskivillä ympärykset, luonnonkiviä keskelle ja pienellä murskeella rakoset umpeen. Jotain kivikkokasveja voi kokeilla viihtyisikö tuossa. Pitäisi tulla ihan riittävän hyvä meille. Kiviäkin löytyy omasta takaa varmaan riittävästi. Hevosten tarhoista täytyy kerätä kivet pois, niin ne ajetaan nyt sitten kivipuutarhaan. Yksi väli jo valmistuikin, mutta kun tuo täyttö jäi niinkun mun homaksi, niin voi jokusen viikon viedä, ennenkuin on koko kivipuutarha valmis... On nuo apulaiset sen verran työllistäviä, ettei liiemmin aikaa kivien roudailuun, saatikka niiden asetteluun ole vielä ollut. Tuo eka välikin vaan nopeasti kopastiin kasaan Veeran kanssa yhtenä iltana. Ei sen kummemmin aseteltu mitään, kunhan saatiin väli täyteen ja murskeet päälle. Pieniä Mehikäisen alkujakin laitettiin siihen ja niiden pitäisi menestyä tuossakin kohtaa. 15 väliä jäi vielä odottamaan kiviä, mutta eiköhän nekin syksyyn mennessä ole täytetty =D











Tähän väliin varoitus: kukkien tai kasvien nimet voivat olla ihan täysin väärin, mutta saa korjata bloggaajaa. Mahdollisesti virheellinen tieto johtuu ihan täysin tämän blogin kirjoittajan olemattomasta puutarha taito/tietämyksestä. Kuulopuheilla olen kukkani nimennyt, joten oikea alkuperäinen nimi/lajike voi olla oikeasti jotain ihan muuta :)  Pihanhoidossa käyttämäni ideat(jos niitä nyt sattuu esiintymään jossain) ovat vapaasti käytettävissä, mutta niiden oikea oppisuudesta pesen myöskin käteni ;D Minun tapani tehdä kun on mahdollisimman suora, helppo, no, ainakin kätevä(omasta mielestäni) ja mielellään mmahdollisimman nopea. Oppia ikä kaikki ja niin tässäkin asiassa varmaan tulee käymään, että kantapään kautta --> hyvä tulee ;)



Noista mehikäisistä tulikin mieleen, että siirsin syksyllä entisesn asuinpaikkamme pihasta muutamia alkuja tänne yhteen nurkkaan pihassa. Halusin mukaan tuolta entisestä pihasta niitä kukkia, koska ne olivat sellaisia, että pärjäsivät täysin omillaan. siis täydellisiä minun olemattoman viherpeukaloni tarpeisiin. Jännitettiin sitten miten kävi, nousiko yhtään alkua nyt keväällä? Ja kyllä vaan! Ihmeiden aika ei ole ohi! Minä sain onnistuneesti siirrettyä joitakin kukkia myös tänne! JEE! =D Ainakin Särkynyt sydän nousee ja Iirikset ja Mehikäinen on jo levinnytkin, Kalliokilvistäkin yksi on elossa. Sitten isommat kukat joiden nimiä en tiedä ovat vielä vähän epäselvää, kun en tiedä ovatko kasvamassa vai eivät, mutta ajastaan sekin selvinnee.






Innostuinpa nappaamaan kaupasta muutaman pussin uusiakin kukkasipuleita ja niille nyt olisi katsottava paikka. Kuvat oli NIIN ihania kukkapusseissa, mutta pidän kuitenkin jalat maassa ja matalaa profiilia ja toivon onnistuvani näidenkin kukkien kanssa. Puutarha vinkkejä saa laittaa tulemaan. Jos jollakulla teistä kokemusta tai tietämystä kasveista/kukista joita esittelin, niin kokemuksia, vinkkejä, neuvoja oikeita nimiä jne. saa todellakin tulla kertomaan :)

Yritän muistaa kesän kuluessa laittaa kuvia ja kertoa miten kukkahommat etenee. Tuliko upeita kukkia, vai laajennetaanko kivipuutarhaa vähän muuallekkin...

PS: Pääsiäisen aikaan oli niitä Narsisseja ja haaveilin silloin niitä siirtää maahan kevään edetessä... No, niillehän kävi sillä lailla, että: Jätin ne ulos yöksi, yöllä oli pakkasta -14*. Narsissit aamulla makasivat velttoina maata pitkin. Minä nakkasin ne harmistuneena paskikselle(=lantala), paleltuihan ne tietenkin! Sitten sain kuulla, että olisi ollut viisasta odottaa iltaan ja katsoa nostaako päivän aikana aurinko narsissit pystyyn... Myöhäistähän tuo enää oli kun olin jo ajanut tallista lannatkin narsissien niskaan ja pöyhinyt lannat tasaiseksi. Ehkä ensi kerralla maltan katsoa päivän loppuun, ja todeta paleltuivatko pakkasta kestävät kukat oikeasti vai pelastiko aurinko ne sillä kertaa. :) Sitä kantapään kautta-oppia--> Tuo oli juuri sitä, parhaimillaan ;D =D

Aurinkoisia kuopsutuskelejä teillekkin, mikäli pihassa tykkäätte kuopsutella. Ja iloista aurinkoa myöskin teille, jotka ette niinkään välitä pihan kuopsuttelusta. Nautitaan kevään auringosta kaikki siltikin. Onneksi luontoäiti suo meille kaikille(myös tumpelolle pihapuutarhurille)kasvamisen ihmeen ja ilon, kun puihin tulee lehdet, leskenlehdet nousevat muuten niin murheellisen näköisen maan uumenista.
                                                     -Titta-

2 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kerro mitä tykkäsit ja jos et tykännyt, kerro sekin :)
Tai jätä viesti muuten vaan =)