sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Enkelin päivä

Tänään on meillä perinteinen enkelin päivä. Kirkkopyhissä Mikkelinpäivä. Silloin täällä Hankasalmella on perhekirkko, jossa 3-5 vuotiaat päiväkerholaiset esiintyvät enkelikulkueena ja laulavat Alttarin edessä. Tällä kertaa lopuksi tarjoiltiin myös mehua ja enkelipullaa, nam! :)



Enkelikulkue :)
Samalla luetaan kirkossa sinä vuonna kastettujen lasten nimet ja annetaan oma suojelusenkeli jokaiselle kastetulle. Meidän Venla sai siis myös oman enkelinsä tänään. Kulunut vuosi on ollut Hankasalmella hyvä vauvavuosi ja syntyneitä vauvoja on enemmän kuin aikoihin. Myös päiväkerholaisia on nyt isot ryhmät, joten kirkossakin oli paljon perheitä ja lapsia tänään.
Mukavaa, kun ei itsekkään tuolla kirkossa tule turhan usein käytyä :) Näin tulee sitten edes joskus käytyä kirkossa. Tälläkertaa päiväkerholaisia oli tosiaan niin paljon, ettei enkelipukuja riittänyt ihan kaikille. Meidän enkelit onkin helppo tunnistaa joukosta mekoissaan :)





Salla keskittyi tarkkana kulkueessa ja vielä edessä laulaessakin ilmeet olivat aika totiset ;D

Veerasta näkyy vain silmistä ylöspäin suoraan Sallan takana.

Sädekehät neideillä päässään :)

Näkyypä selvästi Sallan otsassa tuo kuhmu-mustelma =D







Mutta itse jumalanpalveluksen aikaan alkoivat fiilikset kirkonpenkissä olla jo aikalailla rennommat :D







Tänä vuonna meinasi jäädä menemättä perhekirkkoon, kun meillä jyllää kova syysflunssa, mutta mentiin kuitenkin. Minä lähdin vain Veeran ja Sallan kanssa ja hyvä oli kun lähdettiin. Lapset tykkäsivät tosi paljon. Vaikkakin aamulla pukiessa jotain nurinaa 5v. neidiltä kuului, että en jaksaisi lähteä. Kotiin palatessa autossa tokaisi sitten: "Mulla oli tuhannen kivaa!"




Salla 3v. taas yllätti äitinsä rohkeudellaan ja oli kuin kala vedessä ihmispaljoudessa ja riensi noutamaan pikkusiskon enkelinkin kirkon alttarin edestä jo ennenkuin ehdin sanoa, muuta kun, että voitte hakea enkelin yh... Tässä kohtaa Salla oli jo edessä käsi ojossa odottamassa meidän enkeliä :D Pujotteli sitten yhtä sujuvasti takaisin ihmisten joukosta luokseni ja Veerakin ehti vain vastaan. Ihan ihmeellistä miten pikkuneiti selvästi nauttii olla noin, vaikka vaikuttaa ujommalta kuin isompi siskonsa. Tuleva esiintyjä? Ehkä?

Siellä kirkossa katselin meidän upeaa yli 100 vuotiasta puukirkkoa ja napsin muutamia kuvia sieltä myös tänne. Harmikseni kamerasta loppui akku ja ulkokuvat jäivät ottamatta!

Kirkko ja sen puisto mäenpäällä ovat tosi hienot! Napsin sitten puhelimeen kuitenkin muutaman kuvan ulkoa ja yritän saada ne tänne jossain vaiheessa. Tai käyn kuvaamassa kirkkoa uudelleen joskus(ainakin ulkopuolelta). Ihan mahtava miten joka nurkkauksessakin oli puukoristeluja. On se ihmeellistä miten sitä ennenvanhaan osattiin ja jaksettiin koristella joka kohta niin hienoksi.
Niin upea tuo meidän kirkko on, että täytyisi yrittää myös joulukirkosta tehdä vakioperinne. Tunnelma tuollaisessa reilusti yli 100 vuotta vanhassa isossa kirkossa on täysin omanlaisensa! =) Hienoa, että meillä Hankasalmella on tällainen upea kirkko! Ylä-asteen historian tunneilta on sellainen muistikuva, että ihan ensimmäinen Hankasalmen kirkko taisi palaa silloin aikojen alussa ja tämä iso ristinmuotoinen puukirkko rakennettiin sitten tilalle. Suunnitelijakin taitaa olla joku ainakin aikansa nimimiehiä? Hienon tekivätkin aikalaisensa. Kiitos heille siitä.



Minua viehättää kaikki vanhat rakennukset ja tarinat niiden takana ja ajatus, mitä kaikkea vanhojen rakennusten kanssa on aikoinaan eletty. Se "vanhan talon henki", luulen aistivani aina sellaisen kaikissa vanhoissa rakennuksissa. Ihailenkin kaikkia heitä joilla on mahdollisuus asua vanhoissa taloissa ja heitä jotka ovat osanneet säilyttää vanhoissa taloissaan sen talon hengen mukana.
Periaatteesa, asummehan mekin vanhassa talossa rak. 1946, mutta en itse osaa pitää tätä sillätavalla vanhana, kuin vielä vanhemmat rakennukset, tai ne joissa on lankkulattiat, puupeiliovet jne.
Meillä ei sellaisia ollut täällä, joten ei ollut remontoidessa edes mitään erikoisesti säilytettävää. Yläkerran rappuset ovat alkuperäiset, yläkerran aulan katto, yläkerran huoneiden ovet! Nekin maalattu. Muualla on muuta uutta päällä :/  Jopa leivinuunin ja puuhellan jouduimme teettämään uudelleen. Mutta hyvä tässä on näinkin :) Isäntä sitäpaitsi ei yhtään ymmärrä vanhan päälle ja aina sanookin vain että hirveetä vanhaa....  ;)

Edelleen valitettavasti kuvien laatu on mitä on, mutta siihen ei ole nyt mitään lääkettä. Kamerastamme on salama rikki ja se haittaa kuvaamista jonkin verran...



Hyvää Enkelinpäivää ja suojelusenkeleitä ihan kaikille!
    
      -Titta-

3 kommenttia:

  1. Ihanat enkelit ja Salla ja Veera tädin mussut <3 terkkuja! ihana teksti ja kirkko <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos Suvi!! <3 Enkeliterveiset sinulle <3

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia Titta ja enkelit <3

    VastaaPoista

Kerro mitä tykkäsit ja jos et tykännyt, kerro sekin :)
Tai jätä viesti muuten vaan =)